Jogurtowo tuńczykowy sos do makaronu z limonką, oliwkami i szczypiorkiem

Mam ostatnio bzika na punkcie sosów-wymyślanek czyli takich, które robię z tego co aktualnie znajdę w kuchni ;)
Tak oto dziś powstał ten pyszny, delikatny a zarazem bardzo wyrazisty sos jogurtowo tuńczykowy z dodatkami.
Banalny w swej prostocie a zarazem zaskakująco oryginalny w smaku a to dzięki nietuzinkowemu połączeniu składników.

Co nam trzeba:
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- garść zielonych oliwek
- łyżeczka oleju kokosowego do smażenia
- garść poszatkowanego szczypiorku
- 1 mała cebula
- plaster limonki ze skórką
- 3/4 dużego jogurtu naturalnego
- 5 pomidorków koktajlowych
- ser żółty w kostce (ok. pół szklanki)
- 2 ząbki czosnku
- sól do smaku

Pomidorki przekrawamy na 4 części, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z łyżeczką oleju kokosowego i plastrem świeżej limonki. Dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, przekrojone na pół oliwki i poszatkowany szczypiorek. Podsmażamy 3 minuty mieszając od czasu do czasu.
Dodajemy odsączony z puszkowego sosu tuńczyk i całość mieszamy.
Po chwili dorzucamy ser żółty pokrojony w kostkę i zalewamy jogurtem naturalnym.
Wszystko razem mieszamy dosalając do smaku.
Podajemy z makaronem.
Mniam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz