Słodki bufet na patyku: Lniane lizaki owocowe w czekoladowej polewie/ bez pieczenia

Jeśli macie ochotę na coś dobrego z owocami i czekoladą to idealną przekąską będą te oto cake pops'y w troszkę innym wydaniu.

Składniki:

Nadzienie
- garść orzechów laskowych
- łyżka miodu
- 1 banan
- garść rodzynek
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody
- garść daktyli suszonych
- ok.100g mielonego lnu

Orzechy blendujemy lub rozdrabniamy w moździerzu na proszek, rodzynki, daktyle, wiórki kokosowe oraz banana łączymy ze sobą w blenderze.
Jeśli konsystencja jest zbyt sucha to dolewamy wodę aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą spoiły.
Dodajemy orzechy, miód oraz ok. 70g mielonego lnu.
Wszystko ze sobą mieszamy i formujemy w dłoniach ok 3cm kulki, które obtaczamy w mielonym lnie (dzięki temu masa nie lepi nam się do rąk)
Gotowe nadzienie odstawiamy do lodówki na godzinę.




Polewa
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- czubata łyżka sypkiego kakao
- 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
- 1/4 szklanki mleka
- kolorowe posypki lub wiórki koksowe wg uznania

Mleko, czekoladę i kakao mieszamy ze sobą w garnku na bardzo małym wolnym ogniu.
Gdy konsystencja będzie płynna to nadziewamy kulki na patyki (mogą być wykałaczki), zanurzamy w kąpieli z czekolady i osuszamy wkładając lizaka do kubka.
Najlepiej postawić kubek na dużym talerzu gdyż podczas suszenia część czekolady może skapywać.

Yummmmy :)