Rum – ulubiony alkohol piratów!


Każdy szanujący się pirat w filmach, nie stroni od uciech i alkoholu. Jego ulubionym jest oczywiście rum, który po pewnym czasie zastępuje inne napoje, łatwiej bowiem o niego na morzu niż o słodką wodę. Jak w każdym z takich przypadków tak i tutaj obraz filmowy czerpał oczywiście z rzeczywistości.
Miejscem, gdzie zaczęła się historia rumu była wyspa na morzu Karaibskim – Barbados. Oczywiście w dobie globalizacji nie jest to już jedyne miejsce, gdzie ludzie zajmują się produkcją owego trunku. Do tego grona dołączyły bowiem Ameryka Południowa, Australia oraz Indie. 

Skąd bierze się rum? 

Najczęstszym sposobem przygotowania rumu jest uzyskanie go z melasy lub z fermentacji trzciny cukrowej. Kiedy proces taki dobiega końca alkohol przelewa się do beczek, w których leżakuje on (ok. 12 miesięcy), aż nie osiągnie odpowiednich właściwości oraz aromatu. Najpopularniejszym rodzajem drewna na beczki rumowe jest dąb, choć nie jest to reguła, gdyż obecnie w tym celu stosuje się bardzo wiele gatunków drzew, a nawet metal. Gotowy alkohol jest w tym przypadku jednym z mocniejszych gdyż może osiągnąć nawet 80% alkoholu. Najczęściej spotykana w naszych sklepach wersja ma jednak jedynie 38%. Leżakowanie rumu nie jest procesem długim więc można powiedzieć, że to trunek dla niecierpliwych koneserów, do których niewątpliwie należeli żywiołowi piraci.


Kupażowanie i filtrowanie 

Rodzajów rumu jest bardzo wiele i każdy z nich poosiada swoją unikalną recepturę zawierającą zawsze także sposób uzyskania. Różnice mogą tu wystąpić np. na etapie procesu zwanego kupażowaniem (zaraz po leżakowaniu). Jest to mieszanie różnych gatunków rumu (lub innego alkoholu), by uzyskać specyficzny kolor, aromat, smak, klarowność, moc. Czasem robi się to wszystko naturalnie, a czasem dodaje się barwniki lub aromaty – to już zależy od producenta. Rum może być również filtrowany, to jednak nie jest etap, który jest obowiązkowy, dlatego nie wszystkie butelki mają o tym informacje. Robi się to przede wszystkim po to by uzyskać bezbarwny alkohol, który bez tego ma zazwyczaj złotawy lub brunatny kolor. 

Rodzaje rumu

Na światowym rynku wyróżnia się kilka rodzajów rumu, dobrze jest więc znać je, gdyż może się okazać, że kupując wybierzemy taki, który nie przypadnie nam do gustu.
Mamy tu więc:
- rum biały (słodki, lekki, stosowany do drinków i koktajli),
- złoty (odrobinę mocniejszy od białego, bardziej aromatyczny),
- ciemny (intensywny smak oraz zapach, stosowany w kuchni na całym świecie),
- aromatyzowany (słaby , bo poniżej 40 %, wzbogacony o dodatkowy smak, np. pomarańczy, kokosa itp.),
- overproof (najczęściej 60% bardzo intensywny w smaku, najmocniejszy rodzaj rumu).

 
Wszystko zależy od kraju powstania

Pierwsza była wyspa Barbados, ale dziś możemy liczyć na to, że ten sam rodzaj rumu z różnych miejsc będzie również smakował inaczej. Wiele skomplikowanych procesów chemicznych później w końcu odbywa się mieszanie i trunek trafia do rozlewni, a później na statek. Najczęściej wypływa on z: Jamajki, Portoryko, Haiti, Gwatemali, Nikaragui, Kuby, Dominikany, Brazylii czy jednego z krajów Ameryki Środkowej.

Portal NapijSię.pl wsparł mnie merytorycznie.