Frytki z cukinii & pieczony camembert


Frytki z cukinii to doskonała alternatywa dla ziemniaków.
Smaczne, kruche, w chrupiącej panierce idealnie sprawdzą się jako samodzielna przekąska jak i część sytego obiadu.
Polecam wszystkim, którzy mają chęć spróbować dodatkowych prostych opcji dla klasycznych przepisów.



Składniki:

Frytki z cukinii
- 1 duża cukinia
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 jajko
- 50 gr sera żółtego
- olej do smażenia
- przyprawy: pieprz, sól, słodka papryka
- opcjonalnie: rukola i słonecznik do dekoracji.

Pieczony camembert
- serek camembert 
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/4 wyciśniętej cytryny
- szczypta soli i pieprzu
- 1 ząbek czosnku
- 2 cm pora 


Cukinię kroimy w cienkie paseczki, przyprawiamy solą i pieprzem.
Jajko roztrzepujemy.
Obtaczamy cukinię w mące, jajku i w bułce tartej wymieszanej z tartym serem żółtym.
Smażymy na jasno złoty kolor w głębokim dobrze rozgrzanym oleju.
Frytki wyciągamy na papierowy ręcznik aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Serek camembert umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Kładziemy na niego pokrojonego pora.
Przygotowujemy zalewę z oleju, cukru, cytryny, czosnku i przypraw. Zalewamy ser.
Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach (góra/dół) przez 20 minut.
Opcjonalnie całość podajemy z sałatką z rukoli i słonecznika.
Smacznego!