Szpinakowy krem Franczeski z piersią kurczaka i kiełkami

Od zeszłego lata bez pamięci zakochałam się w .... szpinaku!
Uwielbiam go prawie w każdej postaci.
Swego czasu marynarz Papaj wprowadził trend na to zielone odżywcze warzywko, i bardzo dobrze, ponieważ szpinak to cenione źródło witamin, błonnika i soli mineralnych, bogate w żelazo i fosfor.

Poniżej przedstawiam przepis mojej uzdolnionej sąsiadki Franczeski, na szpinakowy krem z pierścią kurczaka, serem pleśniowym, kiełkami i grzankami.


 No to do dzieła:

- 1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach
- 1 opakowanie ser pleśniowy błękitny lazur (jeśli ktoś nie przepada, to można zastąpić serkiem topionym)
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 kostka rosołowa (lub bulionetka)
- kiełki z rzodkiewki
- 8 ząbków czosnku
- śmietana 18 volt
- 5 kromek chleba na grzanki
- podwójna pierś z kurczaka
- szczypka tymianku
- sól
- pieprz

Gotujemy bulion (kostkę rosołową) z niepokrojoną marchewką i pietruszką. Dodajemy 4 rozgniecione ząbki czosnku.
Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, posypaną szczyptą tymianku.

Na drugiej patelni podsmażamy szpinak, przyprawiamy 4 ząbkami czosnku, szczyptą soli i pieprzu oraz dodajemy kawałki sera pleśniowego błękitny lazur.


Jak się wszystko wymiesza, a ser będzie rozpuszczony w szpinaku to umieszczamy wszystko w blenderze.
Wyciągamy z bulionu ugotowaną marchewkę, pietruszkę i czosnek i również wrzucamy do blendera.
Wszystko razem miksujemy.
Zmiksowany szpinak dodajemy do garnka z bulionem, doprawiamy do smaku i dokładamy 4 łyżki śmietany.
Kromki chleba kroimy w kostkę i grzejemy w piekarniku aż się odpowiednio zarumienią.
Potrawę podajemy w misce, na dnie umieszczamy pierś z kurczaka ze szczyptą kiełków, zalewamy kremem ze szpinaku, posypujemy grzankami.