Wykonanie jest naprawdę proste i nie trzeba używać miksera, a rezultat na maxa czekoladowy o teksturze 'chewy cookies' czyli twardawej, ciągnącej się masy z typowo popękaną powierzchnią.
No to do dzieła!
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki kakao
- 100g masła/ połowa kostki
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
- 1/2 szklanki cukru białego zwykłego
- 100g mlecznej czekolady
- 1 jajko
- M&M bądź też inne lentilki
Mąkę mieszamy z sodą, kawą i kakao.

Odstawiamy całość do wystygnięcia, po czym dodajemy całe jajko oraz resztę suchych składników: soda, kawa i kakao.
Z gotowej masy nabieramy łyżką porcje ciasta i formujemy w dłoni kulki, lekko je spłaszczając. Wykładamy surowe ciasteczko na blaszkę z papierem do pieczenia. Dekorujemy lentilkami.
Bardzo ważne jest aby odstępy między ciastami były dość spore, ok 5cm, ponieważ ciasteczka rosną bardzo w szerz podczas pieczenia.
Czas pieczenia to ok 14 minut w temp 160 stopni (termoobieg góra/dół), wyciągamy blaszkę z pieca gdy ciasteczka wydają się niedopieczone, są miękkie, popękane i mają tylko chrupkie brzegi.
- 1 szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka kawy instant
- 2 łyżki kakao
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru Muscovado
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 100 g mlecznej czekolady
- 1 jajko
- Lentilky, M&M lub Smarties
Mąkę wymieszaj z sodą, kawą i kakao.
Stop masło, dodaj oba cukry i czekoladę. Podgrzewaj na niewielkim ogniu
do momentu otrzymania gładkiej masy. Po przestudzeniu dodaj do niej
jajko, a następnie wmieszaj suche składniki. Wykładaj porcje ciasta
(lekko spłaszczone kulki) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na
ciastkach możesz ułożyć czekoladowe cukierki. Piecz w temperaturze 160
stopni (z termoobiegiem) 12-14 minut w zależności od wielkości ciastek.
Mnie z tej porcji wyszły 4 duże i 8 mniejszych. Pamiętaj by wyciągnąć
ciastka w momencie gdy zaczną być chrupiące przy brzegach. W środku mogą
wydawać się niedopieczone, ale muszą takie pozostać by utworzyły się na
nich charakterystyczne spękania.