Dobór koktalji i deserów z dodatkiem Amaretto




Likier Amaretto nie dość, że jest bardzo smaczny i posiada wyrazistą nutkę słodyczy, to dobrze komponuje się z wieloma daniami, o napojach nie zapominając. Desery lodowe, aromatyczna kawa, koktajle alkoholowe – na samą myśl aż cieknie ślinka. Jego aromat potrafi pobudzić niejednego łakomczucha do jedzenia, gdyż jednocześnie pachnie bardzo kusząco, ale też przywodzi na myśl bardzo elegancki trunek. Kuchnia włoska bardzo lubi Amaretto dlatego też każdy entuzjasta tego kraju (choć nie tylko) powinien wiedzieć z czym się to je i pije.

Amaretto – co to takiego?
Jak już wspomnieliśmy na początku, Amaretto to rodzaj likieru o słodkim smaku z dodatkiem odrobiny deserowej gorzkości. Najczęściej bazą do jego powstania są migdały, choć zdarzają się wersji przygotowane w oparciu o pestki winogron, brzoskwiń, wiśni i innych owoców. Jeśli chodzi o jego kolor to jest on bardzo podobny do whiskey, jednakże zawsze zdradza go charakterystyczny zapach. Czasem dla wzbogacenia trunku dodaje się do Amaretto różne aromaty, z czego najpopularniejsze są ziołowy i waniliowy. Zdecydowana większość przepisów kulinarnych zawierających ten składnik to desery – ciasta, lody itp. Dodanie go do kawy (espresso, cappuccino) wraz z bitą śmietaną spowoduje, że oba aromaty połączą się, a te napój stanie się jeszcze smaczniejszy, zachowując swoją pobudzającą moc.


 
Koktajle, napoje i drinki
Amaretto nadaje się także do poprawy smaku napojów oraz wzmacniania drinków (szczególnie panie lubią ten rodzaj alkoholu). Przykładowo mieszając likier z colą w proporcjach 1/3 i uzupełniając kostkami lodu uzyskasz bardzo orzeźwiającego drinka, a dzięki temu, że łatwo go przygotować jest idealny na każdą imprezę. Jeśli jednak nie lubisz gazowanych napojów to proponujemy zmieszanie Amaretto z sokiem owocowym – jabłkowym i pomarańczowym. Do tego trochę startej skórki pomarańczy lub plasterek dla ozdoby i mamy pyszny koktajl na letni wieczór (w pełnym słońcu lepiej nie pić alkoholu). Jeśli ktoś gustuje w słodkich napojach to polecam zmieszanie Amaretto, mleczka skondensowanego odrobiny wódki i kilku kostek lodu (dla lepszego schłodzenia można wszystko połączyć w shakerze). W przypadku tego alkoholu połączeń jest oczywiście o wiele więcej, a jeśli nie chcemy zaburzać jego smaku wystarczy dorzucić kilka kostek lodu i cieszyć się pysznym, schłodzonym drinkiem, którego smak zostaje długo na ustach.


Włoski deser
Likier Amaretto to jakby nie patrzeć także istotny składnik włoskiego deseru, który znamy pod nazwą tiramisu. Nasączone nim biszkopty nadadzą każdemu ciastu bardzo przyjemnego aromatu, który na pewno docenią osoby, które ze smakiem Amaretto spotkały się już wcześniej. Takie rozwiązanie doskonale sprawdzi się również w przypadku tortów. Będąc we Włoszech w końcu i tak trafiamy do którejś z kawiarni, a tam w menu na pewno natrafimy na kartę deserów. Nikogo więc nie zdziwi, że sporo z nich zawiera w sobie likier Amaretto, który zmieszany z sosem owocowym lub czekoladowym spływa po głęboko zmrożonych lodowych kulach o smaku waniliowym, pistacjowym, czy śmietankowym.
Nie ma nic lepszego w upalny dzień niż taki mały kawałek słodkiego włoskiego nieba.
 





Dziękuję portalowi KuchniaWłoska.pl za współpracę merytoryczną.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz