Zamarynowane podgrzybki - jesienny smakołyk

Jesień to pora roku, kiedy zbieramy wspaniałe i pachnące skarby lasu, by potem zamknąć je w słoikach i móc cieszyć się nimi przez całą zimę.
Przykładem przetworów, które szybko będą znikać ze stołu są podgrzybki marynowane w occie.

Jak zdobyć grzyby
Pięknie i okazałe egzemplarze do marynowania można zebrać w lesie lub zakupić. W przypadku, kiedy nie mamy czasu czy możliwości spędzać długich godzin podczas leśnych wędrówek, druga opcja okazuje się dla nas zbawienna.
Nawet wyruszając do lasu wcześnie rano, po deszczu, nie mamy żadnej gwarancji, że znajdziemy wystarczająca ilość podgrzybków do marynowania w occie.
Co więcej, kupowanie jest najrozsądniejszym posunięciem, jeżeli nie mamy wystarczającej wiedzy o grzybach jadalnych i trujących. Wtedy samodzielne zbieranie darów lasu byłoby bardzo ryzykowane.


Co prawda, ładne i duże podgrzybki nie są tanie, jednakże inwestycja ta opłaca się w zamian za to, że bez wysiłku dostajemy do rąk te wspaniałe skarby.
Z kolei w przypadku mieszkania blisko lasu czy częstszych możliwościach zbierania grzybów, warto z takiej opcji skorzystać, ponieważ ona przynosi więcej satysfakcji.
Tak, czy inaczej, ważne jest by podgrzybki, które będą marynowane w occie, były egzemplarzami zdrowymi.

Jak zamarynować podgrzybki
Po pierwsze podgrzybki należy dokładnie opłukać i pokroić. marynować można również całe kapelusze. Wszystko zależy od osobistych upodobań.
Sztuką jest także przygotowanie takiej zalewy, w której grzyby pozostaną jędrne i chrupkie.
Jej proporcje wyglądają następująco:

Na jeden litr wody będziemy potrzebować:
- szklankę octu 10%
- 1/2 szklanki cukru
- łyżeczkę soli
- kilka lub kilkanaście ziaren ziela angielskiego

Pierwszym krokiem będzie wstępne obgotowanie grzybków.
Następnie trzeba je znów dobrze opłukać.
Składniki, z których zrobiona jest zalewa należy zagotować.
W tym czasie przygotowujemy niewielkie słoiki, do których wkładamy przygotowane podgrzybki. Trzeba to zrobić na około 3/4 wysokości słoika.
Gdy wszystkie grzyby będą już ulokowane w słoikach, zalewamy je gorącą zalewą i szybko zamykamy.
Przetwory pasteryzujemy przez 15 minut.

Przekąska o każdej porze dnia
Tak przygotowane podgrzybki to dodatek o wyrazistym smaku. Przyjemności ich spożywaniu dodaje także chrupkość cząstek grzybów, uzyskana dzięki zalewie. Grzyby w occie to idealna przekąska. Wystarczy tylko przełożyć je ze słoika do salaterki. Dla jeszcze bardziej ostrego smaku, można je zmieszać z pokrojoną na małą kosteczkę cebulą. To doskonały dodatek do dań mniej wyrazistych w smaku, na przykład pieczonych ziemniaków lub innych warzyw, przygotowywanych w piekarniku lub na grillu elektrycznym.
Podgrzybki marynowane w occie doskonale poprawiają apetyt, nie mają wiele kalorii i można je spożywać w zasadzie bez ograniczeń, jeżeli tylko nie mamy problemów trawiennych, które może zaostrzać zawarty w tym daniu ocet.


Więcej inspiracji znajdziesz na stronach Vitapol, gdzie można zdobyć podgrzybki marynowane w occie, chrzan tarty oraz inne specjały kuchni polskiej.