Drożdże – składnik przydatny nie tylko w kuchni

Piekąc czy gotując możemy natrafić w przepisie na drożdże. Sprawiają one, że pod wpływem ciepła ciasto zaczyna rosnąć oraz robi się śliczne i pulchne. Czym są jednak drożdże, że posiadają takie właściwości? Odpowiedź jest prosta jak sama budowa drożdży – są to jednokomórkowe grzyby, które należą do kategorii „drożdżowatych”.

Znaczy to, że ich główną pożywką i powodem wzrostu są cukry proste, które fermentują, jednak nie potrzebują do tego ani odrobiny tlenu. Jak przystało na gatunek, tak i w tym przypadku możemy wyróżnić kilka typów drożdży, które różnią się wymaganiami potrzebnymi do przeprowadzenia reakcji chemicznych podczas fermentacji. Dziś wykorzystuje się je nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również coraz częściej w branży kosmetycznej, czy nawet medycynie.

Przemysł spożywczy

W przemyśle spożywczym najczęściej spotkać można cztery odmiany drożdży:
- piwne,
- winne,
- piekarnicze,
- kefirowe wspierające reakcje zachodzące podczas produkcji nabiału).

Każdy piekarz doskonale wie jak istotną rolę pełnią drożdże w jego pracy.
To właśnie dzięki nim ciasta które później kupujemy są tak pulchne, a pieczywo tak przyjemnie kształtne. Ich obecność ma tu także wpływ na poprawę smaku (także jeśli chodzi o asortyment branży piwowarskiej i winiarskiej). Dzięki zastosowaniu drożdży piekarz nie musi też dodawać żadnych konserwantów, gdyż naturalnie konserwują one każdy wypiek.



Medycyna

Drożdże to jednak nie tylko pyszne wypieki i smaczne wino, które kupujemy na rozluźnienie w piątkowy wieczór.
Medycyna również znalazła dla nich zastosowanie, chociażby przy produkcji niektórych medykamentów, ale także jeśli chodzi o procesy chorobowe o podłożu neurologicznym u osób starszych (np. Alzheimer oraz Parkinson).
W ostatnim czasie odkryto także, że niektóre drożdże wpływają na obniżenie prawdopodobieństwo wystąpienia zmian nowotworowych u pacjenta, dlatego też obecnie można spotkać szczepionki wykonane w oparciu o te pożyteczne grzyby – również wczesne wykrycie nowotworu pozwala dzisiejszej medycynie na efektywne wykorzystanie drożdży podczas leczenia.
Ponadto koją one układ nerwowy (są w składzie niektórych suplementów diety) oraz wpływają pozytywnie na szybkość rekonwalescencji skóry w przypadku jej chorób.

Kosmetyki

Skoro mówimy już o skórze to warto także wspomnieć, że branża kosmetyczna również interesuje się wykorzystaniem drożdży w swoich recepturach, gdyż łagodzą one stany zapalne i podrażnienia oraz pomagają skórze się zregenerować. Używa się ich między innymi w przypadku:- oparzeń, - rozstępów, - trądziku, - hemoroidów. Osoby, które narzekają na kondycję swoich włosów i paznokci także powinny zainteresować się kosmetykami na bazie drożdży. Dzięki nim stają się mocniejsze oraz szybciej rosną. Jak więc widzimy, w drożdżach kryje się wielki potencjał i bardzo możliwe, że nie raz nas jeszcze zaskoczą.

Za warstwę merytoryczną artykułu odpowiada redakcja Biotechnologicznie.pl

Do kolejnego przeczytania Kochani :)
A.