Konfitura z pigwy

Przyszedł czas i na pigwę, w pierwszej kolejności konfitura.
Z uwagi na właściwości tych owoców, bogactwo składników mineralnych, witamin z grupy B oraz C i zawartość pektyn (substancji dzięki, której usuwane są z organizmu metale ciężkie i toksyny) warto jest raz do roku poświęcić w kuchni trochę czasu aby przygotować przetwory z pigwy.


 Skład:
1kg owoców pigwy
1kg cukru
2 szklanki wody

Owoce myjemy, jeśli pigwa ma meszek to trzeba go również usunąć (używam gąbki do mycia naczyń, tej ostrzejszej strony)
Każdy owoc przekrawamy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki.
Pokrojoną pigwę wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, wsypujemy cukier.
Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 1,5h aż owoce staną się miękkie.
Całość blendujemy do konsystencji musu.
Gotową konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy.


Tak przygotowany mus możemy wykorzystywać jako nadzienie do ciast i babeczek.
Smakuje wyśmienicie również jako konfitura do herbat oraz do posmarowania świeżego pieczywa.