Konfitura z gruszek z imbirem i cytryną

Kolejne doświadczenia z przetworami za mną, tym razem gruszka w roli głównej.
Przyznam, że konfiturę z tych owoców robiłam po raz pierwszy.
Tak przygotowany mus możemy wykorzystywać jako nadzienie do ciast i babeczek.
Smakuje wyśmienicie również jako konfitura do herbat oraz do posmarowania świeżego pieczywa.



Skład:
- ok. 1kg gruszek (tak aby waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych wynosiła 1kg)
- 3/4 szklanki cukru
- łyżka startego świeżego imbiru lub łyżka zmielonego imbiru
- sok z połowy cytryny
- łyżeczka otartej skórki z cytryny

Myjemy, obieramy i kroimy gruszki w kostkę, na bieżąco skrapiając je sokiem z cytryny.
Całość zasypujemy cukrem, dodajemy imbir, skórkę z cytryny i mieszamy.
Odstawiamy na noc, pod przykryciem.
Kolejnego dnia wstawiamy gruszki na mały gaz i gotujemy ok. 15 minut od czasu do czasu mieszając.
Po zagotowaniu blendujemy owoce do konsystencji musu i przekładamy do wyparzonych słoiczków*

Smacznego Kochani :)

*słoiki możemy wyparzać/wypiekać również w piekarniku, nastawiając je na 200 stopni na około 10 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz