Drugie życie szczypiorku czyli jak nie marnować witamin


Warto wiedzieć, że szczypiorek odrasta, dlatego gdy kupujemy w sklepie pęczek to nie wyrzucajmy cebulek z kikutami do śmieci. Wystarczy umieścić roślinkę w szklance z wodą, odstawić na bok i niebawem pojawią się nowe łodyżki.
W mojej kuchni szczypiorek zdobi półkę nad lodówką, a teraz w okresie jesiennym gdzie coraz bardziej będzie brakować nam zieleni dobrze zainwestować w warzywny parapet i mieć pod ręką jadalne rośliny, które nie tylko zdobią lecz i odżywiają.

Główną zaletą szczypiorku jest jego bogactwo w składniki odżywcze. Znajdziemy w nim takie witaminy jak: A, K, E, C oraz  żelazo, kwas foliowy, sole potasu, wapnia, magnezu, fosforu i sodu.

U mnie najczęściej łączę szczypior z jajkiem: sadzonym, gotowanym, dodaje go też do omletów, past jajecznych, placków ziemniaczanych, zup, kotletów mielonych, twarożku oraz jako ozdobę do sałatek i kanapek.

Daj drugie życie szczypiorkowi, on na pewno się odwdzięczy :)