Smakuje wyśmienicie na ciepło w zestawieniu z lodami waniliowymi.
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej typ 650
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 kostka margaryny
- 3 jajka
- 3 łyżki śmietany 12%
- 15g proszku do pieczenia
- 15g cukru wanilinowego
Składniki na masę:
- 1,5kg słodkich jabłek
- 2 łyżki mielonego cynamonu
- pół słoiczka powideł śliwkowych
Składniki na ciasto mieszamy w większym naczyniu o pojemności ca. 4-5L, wyrabiamy ciasto i dzielimy je na trzy porcje.
Wałkujemy ciasto na dolną część placka. Układamy je na standardowej (42x26cm) blaszce do pieczenia wyłożonej od spodu papierem do pieczenia (łatwiej później wyjąć ciasto z blachy jeśli jest taka potrzeba) i smarujemy powidłami śliwkowymi. Dobrze jest posmarować boki blaszki masłem lub margaryną i oprószyć lekko mąką aby ciasto nie przywarło do ścianek.
Wałkujemy drugi kawałek ciasta (tym razem na możliwie cienki placek - będzie to środkowa warstwa) i nakładamy go na warstwę z powidłami. Na tej warstwie rozcieramy jabłka starte na grubych oczkach tarki i wymieszane z 2 łyżkami cynamonu.
Rozwałkowujemy ciasto na trzecią, ostatnią warstwę i układamy placek na masie z jabłek.
Blachę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 60 minut w temp ca. 160-180st. C.
Podajemy z lodami waniliowymi, możemy delikatnie posypać mielonym cynamonem.
Nadzwyczajny!
OdpowiedzUsuń