Miód imbirowy z cytryną i chili

Wg mnie miód imbirowy z cytryną i chili to fenomenalny domowy środek na przeziębienia i choroby górnych dróg oddechowych.
Wzmacnia odporność, rozgrzewa, działa przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo.
Tak przygotowany miód mogą spożywać dzieci i kobiety w ciąży.


Składniki:
- 300g naturalnego miodu
- 40g świeżego imbiru
- 1/2 cytryny
- 1 łyżka cukru
- dwie szczypty chili 

Imbir obieramy ze skórki i ucieramy na małych oczkach tarki.
Wyciskamy sok z połowy cytryny i dodajemy łyżkę cukru.
Całość wstawiamy na mały ogień, często mieszając.
Gdy tylko masa nam się zagotuje, ściągamy ją z gazu i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Zimną maź mieszamy wraz z naturalnym miodem, dodając dwie szczypty chili.
Roztwór przechowujemy w lodówce w szczelnym naczyniu, słoiku.



Stosowanie:

Profilaktycznie jako kurację przeciw przeziębieniową 
- 1 łyżka rano lub wieczorem.
Ja zjadam bezpośrednio z łyżki lecz można wymieszać z wodą lub z herbatą (nie należy mieszać miodu z wrzątkiem, max temp wody nie powinna przekraczać 40 stopni Celsjusza, w innym wypadku miód traci swoje właściwości)

Podczas choroby (przeziębienie, katar, infekcje górnych dróg oddechowych)
- 3 razy dziennie łyżkę
Identycznie jak przy profilaktyce, można i bezpośrednio lub mieszając z wodą lub herbą.











 Zdrówka Wam życzę :)
Aga,


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz