Antystresowe ciasteczka św. Hildegardy


Na jesienne wieczory z lekturą przy herbie lub z ciepłym mlekiem świetnym dodatkiem będą pyszne i bardzo zdrowe migdałowo-cynamonowe ciasteczka z orkiszu znane też jako antystresowe ciasteczka św. Hildegardy.
Dzięki swoim składnikom i doborze przypraw ciasteczka te wzmacniają system nerwowy i poprawiają samopoczucie a samo przygotowywanie ciasta koi nas cudownym aromatem.
 

Składniki:
- 400g mąki orkiszowej
- 250g masła
- 140g cukru trzcinowego
- 200g zmielonych migdałów
- 2 łyżki mielonego cynamonu
- 1 łyżka gałki muszkatołowej
- 1 łyżka goździków
- 2 jajka
- 2 solidne szczypty soli

Mąkę i pozostałe sypkie składniki umieszczamy w misce.
Dodajemy podzielone na mniejsze kawałki masło oraz jajka i wszystko wstępnie mieszamy.
W kolejnym kroku wyjmujemy masę z miski na posypany mąką blat i zagniatamy ciasto w razie potrzeby dosypując mąki, aż do uzyskania zwartej konsystencji.
Tak przygotowane ciasto należy przechować w lodówce ok. 30-45 minut.
Po wyjęciu schłodzonego ciasta wałkujemy je do uzyskania grubości ca. 3-5 mm i wykrawamy z uzyskanej masy ciasteczka. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik (góra-dół) do temperatury ca. 190-200 st. C, w którym po wyłożeniu na papierze pieczemy ciasteczka przez ca.20 minut - mniej więcej do utracenia elastyczności.