Wątróbka duszona z cebulą, czosnkiem, chilli i z sokiem cytrynowym

Na wątróbkę tak samo jak na śledzie, frytki czy Michałki muszę mieć po prostu mocne parcie, taki dzień nadszedł dziś, nie wylazłabym bez niej ze sklepu!

Chciałam więc się z Wami podzielić moją przebojową duszoną wątróbką, która rozpływa się w ustach.


Co trzeba:
- 0,9kg wątróbki drobiowej
- dwie czerwone cebule
- dwa ząbki polskiego czosnku
- łyżka soku wyciągniętego z cytryny
- chili pieprz cayenne
- sól, pieprz, maga do smaku
- olej (ja używam olej rzepakowy z olejami z simienia lnianego i pszenicy, dostępny w Biedronce)
Cebulę kroimy w grube paski, podsmażamy na patelni lub w garnku, do zeszklonej cebulki dorzucamy umytą wątróbkę. Wyciskamy dwa zmiażdżone ząbki czosnku.
Podsmażamy razem około 5 minut. Dodajemy szklankę wody. Dusimy około 15minut. Przyprawiamy solą, pieprzem, chili, magą oraz łyżką soku z cytryny.
Można podawać z ziemniakami, z purée lub świeżym pieczywem - polewając sosem.
No mniam :))


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz