Klasyczny domowy rosół drobiowy



Są takie dni gdzie natrętnie chodzi za mną rosół i nie odpuści póki go nie ugotuję.
W tygodniu jednak nie mam zbyt wiele czasu na pichcenie dlatego gotowanie rosołu zostawiłam na weekend. Tej zupie lubię poświęcić ze dwie, trzy godziny na gazie aby z gotowanych kości wydobyć cenne minerały, wartości odżywczo-wzmacniające oraz aromat ze szpiku.


Skład: (na 3 litry zupy)
- 3 korpusy drobiowe
- duży pęczek świeżej włoszczyzny (3 marchewki, 2 pietruszki, seler wraz z liśćmi)
- 1 cebula
- makaron / np. spaghetti
- pęczek natki pietruszki
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, sól morska

Korpusy płuczemy pod bieżąca wodą, wrzucamy do garnka z wodą, gotujemy na małym ogniu przez ok. 1h.
W między czasie zbieramy szumowiny powstałe podczas gotowania.
Po godzinie dodajemy włoszczyznę oraz zarumienioną nad ogniem cebulkę.
Dodajemy przyprawy i gotujemy z godzinę na małym ogniu.
Podajemy z makaronem oraz posiekaną natką pietruszki.