Murzyn z jabłkami


Jedno z moich ulubionych ciast, proste, szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne.
Najbardziej lubię je w zestawieniu z zimnym mlekiem lub śmietankowymi lodami.
Niebo w gębie.


Co nam trzeba:
- 3 większe jabłka
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej /płaskie łyżeczki
- cukier puder jako posypka na ciasto
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 całą szklankę i niepełna druga szklanka mąki pszennej

Obieramy jabłka, wydrążamy środek i kroimy w kostkę.
Oddzielamy żółtka od białek. Cukier ucieramy z żółtkami.
W dużym naczyniu mieszamy mąkę oraz sodą, dodajemy olej, cynamon i kakao.
Z białek ubijamy pianę i dodajemy ją do ciasta.
Do masy wsypujemy jabłka i lekko mieszamy .
Keksówkę smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto umieszczamy w blaszce i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
Pieczemy 60 minut w temp 180 stopni.
Gotowy wypiek posypujemy cukrem pudrem.