Bułeczki drożdżowe z marmoladą

 Z cyklu wypieki domowe przedstawiam prosty i szybki przepis na pyszne bułki drożdżowe.


Składniki na ciasto
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie drożdży
- 2 szklanki mleka
- 7 żółtek
- 6 szklanek mąki pszennej 
- 1/2 szklanki oleju
- marmolada i 1 białko (do wykończenia bułeczek)

Składniki na kruszonkę
- 1/2 szklanki mąki
- 4 łyżki cukru
- 50g masła

Przepis na ciasto:
Do miski dodajemy mąkę, żółtka i olej. Nie mieszamy.
Cukier rozpuszczamy w zagrzanym ciepłym mleku, dodajemy pokruszone drożdże, rozczyn przelewamy do miski z mąką, żółtkami i olejem. Z całości wyrabiamy ciasto.

Przepis na kruszonkę:
Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy.

Bułeczki:
W dłoniach formujemy bułki z wyrobionego ciasta. 
W kształtnej już bułeczce robimy dziurkę i do dołka umieszczamy marmoladę. 
Gotowe bułki smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką.
Pieczemy w piekarniku góra/dół 180 stopni przez ok. 20 minut.