'Siechnicka Tundra' czyli warzywna zalewajka z cynamomen, imbirem, mieszkanką curry i wiórkami kokosowymi

Dzień dobry Kochani,

Dziś wpis szybki i wiosenny. Jeśli zatem nie macie jeszcze pomysłu na niedzielną zupę to polecam Siechnicką Tundrę. Niebanalna lecz bardzo prosta zalewajka urodziła się wczoraj i jestem z niej bardzo dumna :)
Treściwa, bogata w aromat, spójna mimo kontrastu smaków. A przede wszystkim nieabsorbująca.

Składniki:
- 400g mieszanki warzyw na patelnie Mroźnia Kraina (w składzie: brokuł, cebula, fasola szparagowa, kukurydza, marchew, papryka czerwona, papryka zielona, ziemniak w plastrach)
- szklanka bulionu (może być z kostki rosołowej)
-1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30%
- 3 goździki
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu + szczypta do dekoracji
- łyżeczka przypraw curry (użyłam z firmy Kotanyi)
- 2 łyżki wiórków kokosowych + szczypta do dekoracji
- kropla oleju rzepakowego
- 2 łyżki kuskusa na jeden talerz zupy

W garnku zagrzewamy krople oleju, dorzucamy mieszankę warzyw na patelnię, podsmażamy 4 minuty.
Dodajemy bulion drobiowy, gotujemy 5 minut.
Dolewamy 1/3 szklanki śmietanki 30% i gotujemy 2 minuty.
Dodajemy resztę przypraw: goździki, imbir, cynamon, mieszankę curry, wiórki kokosowe. Podgotowujemy 3 minuty.
Do miski wkładamy 2 łyżki kuskusa i zalewamy zupą.