Aromatyczna soczewica z suszonymi pomidorami i ryżem jaśminowym


Od prawie tygodnia chodziła za mną soczewica, nie wytrzymałabym już kolejnego dnia ;)
Postanowiłam pomiksować smaki, trochę z orientu i trochę po europejsku. Wyszło fajnie.
Z efektu jestem zadowolona także polecam to pyszne wegetariańskie danie :)

Składniki:

- ryż jaśminowy
- soczewica kolorowa
- suszone pomidory
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy: pieprz cytrynowy, kumin, curry, kurkuma, chilli, kolendra

Ryż gotujemy w proporcjach 1 szklanka ryżu 2 szklanki wody, z dodatkiem łyżki oliwy, pod przykryciem aż do pokazania się małych kraterów z powietrzem.

Soczewicę gotujemy do osiągnięcia miękkości.
Przekładamy ją na rozgrzaną oliwą patelnię, gdzie wcześniej podsmażyła się drobno posiekana w kostkę cebula oraz zmiażdżone ząbki czosnku. Dodajemy pokrojone w kosteczkę suszone pomidory.
Dodajemy przyprawy: pieprz cytrynowy, kumin, curry, kurkuma, kolendra, chilli.

Możemy podawać w towarzystwie sosów śmietanowych np. śmietana z kawałkami owoców mango, zielonego ogórka skropione cytryną.