Wesele – co powinno znaleźć się w menu?


Odłóżmy na razie na bok wszystkie sprawy organizacyjne związane z weselem poza jedną – menu dla gości. Gdyby to od nas zależało, to zapewne zamówili byśmy swoje ulubione potrawy, jednak większa liczba osób wymaga o wiele bardziej zróżnicowanego przygotowania. Nasi goście będą oczekiwali nie tylko dobrej zabawy, ale i smacznych potraw.


Musi się więc znaleźć tu coś zarówno dla entuzjastów tradycyjnej, polskiej kuchni, jak i dla osób, które wolą lżejsze potrawy. Nie zapominajmy również o wegetarianach i nie podawajmy wszystkiego z dodatkiem mięsa. Zanim podejmiemy ostateczną decyzję zastanówmy się najpierw, czy każda z osób z listy gości znajdzie na naszym stole coś godnego uwagi.


Zacznijmy od lampki szampana

To co otwiera każde weselne menu to szampan. Nim goście zasiądą do stołu i rozpocznie się uczta, skupiają się oni najpierw wokół młodej pary i wznoszą pierwszy tego dnia toast za ich zdrowie i dostatnie życie. Nie musi być on drogi, ale wystrzegajmy się zbytniej oszczędności na tym elemencie menu, gdyż jest to tzw. dobre pierwsze wrażenie, które może negatywnie wpłynąć na ocenę reszty przygotowanych przez nas pozycji z jadłospisu na ten wieczór.


Tort weselny

Życzeniom nie ma końca a już na salę wjeżdża pięknie ozdobiony tort weselny – piętrowy i przepyszny. Każdy otrzymuje teraz kawałek i przez chwilę delektuje się tą drobną słodyczą. Ważne jedynie by nie przesadzić z ekstrawagancją smaku oraz z poziomem słodkości, za to forma jest już jak najbardziej dowolna. Nie raz zdarzało się przecież, że państwo młodzi kroili kolorowy tort (a nawet czarny), nie mówiąc już o odejściu od tradycyjnego kształtu piramidy. Internet pełen jest zdjęć kreatywnych realizacji tego elementu menu, warto więc może dołączyć do tego zbioru również swoją fotografię. Upewnijmy się jednak, że cukiernik będzie w stanie w pełni oddać nasz zamysł, by z oryginalnego pomysłu nie wyszedł kicz.



Obiad - danie ciepłe

Zazwyczaj po tym jak goście odnajdą już swoje miejsce przy stole podaje się obiad. W większości wypadków jest to dwudaniowy zestaw (zupa + danie główne). Niektórzy wolą bardziej tradycyjne smaki, więc może się na stole pojawić rosół oraz schabowy, inny stawiają na bardziej wyszukane podniebienia podając zupę krem z borowików oraz bakłażan zapiekany z fetą i pomidorami lub roladki z piersi kurczaka z serem fromage i pistacjami zawinięte w szynce włoskiej. Opcji jest tu naprawdę sporo. Oczywiście to nie jedyne ciepłe danie podczas wesela (zazwyczaj zaplanowane jest jeszcze drugie i trzecie w miarę równych odstępach czasu). Coraz częściej firmy cateringowe oferują w tej kategorii również dania przyrządzone na grillu (np. szaszłyki, kiełbaski, ryby czy pieczone warzywa).



 
Przekąski na zimno i desery

Kiedy tylko ciepłe dania znikną w brzuchach gości na stole pojawiają się przekąski. Chodzi o to by nikt nie był głodny i mógł posilić się przez najbliższe kilka godzin, zmęczony rozmowami, tańcem i śmiechem. W skład dań na zimno mogą wchodzić tak różne specjały jak:
- roladki z boczku faszerowane mięsem i ostrą papryczką,
- faszerowane jajka,
- koreczki,
- patery ze schabem lub szynką w galarecie,
- sałatki

Jeśli dodamy do tego desery w postaci kilku rodzajów ciast i owoców oraz serwis zimnych i ciepłych napojów to menu powinno być jak najbardziej kompletne.








Za cenne wskazówki dziękuję portalowi ŚlubnePlany.pl