Kurkuma – super przyprawa?


Brudnożółta przyprawa, o charakterystycznym aromacie powszechnie używana jest niemal na całym świecie. Przenosi nas w klimat kuchni orientalnej, nutkę indyjskiego aromatu, zmieniając smak a nawet konserwując potrawę. Jej kulinarne właściwości to tylko część korzyści jakie niesie używanie tej przyprawy, bowiem charakteryzuje się również działaniem leczniczym.


Kurkuma jest znana już od bardzo dawna, pierwotnie używana w krainie dalekiego Wschodu. Początkowo była stosowana jako środek przyspieszający gojenie się ran czy stanów zapalnych, a także w leczeniu dolegliwości układu pokarmowego czy wątroby. Z biegiem czasu odkrywane są jednak kolejne właściwości kurkumy, czy szerokie spektrum zastosowania może rokować na nadanie jej miana „super przyprawy”?


Pomimo obiecujących właściwości, rzeczywiste działanie kurkumy może być jednak nieco osłabione. Wynika to z jej słabej biodostępności, ponieważ znaczna część tego składnika nie dociera nawet do krwi. Główny zakres jej działań ogranicza się do układu trawienia, a zwłaszcza jelita grubego. Liczne badania wykazały bowiem, że odgrywa znaczną rolę w prewencji zachorowalności na nowotwory tego układu. Co więcej, charakteryzuje się niską toksycznością dlatego długotrwałe jej stosowanie nie przynosi żadnych efektów niepożądanych i przeważa nad stosowaniem tradycyjnych leków przeciwzapalnych. Jak wspomniano wcześniej, stosowanie kurkumy przynosi największe efekty w obrębie działania przeciwzapalnego i antyoksydacyjnego, jednak jej biologiczne działanie można dostrzec w chemoprewencji, przeciw mutagenności a nawet funkcjonowaniu układu odpornościowego. Działanie przeciwzapalne polega na hamowaniu ekspresji białek odpowiedzialnych za powstawanie stanu zapalnego, co może być przesłaną do zapobiegania powstawaniu choroby Alzheimera, której podłożem jest najprawdopodobniej przewlekłe zapalenie.

Coraz większa wiedza, na temat kurkumy jest aktywatorem do licznych badań i analiz, które powoli wyjaśniają jej plejotropiczne działanie. Rzeczywisty mechanizm jej działania, ma szerokie podłoże biochemiczne, wpływając na wiele czynników, a w efekcie powodując liczne korzystne zmiany dla naszego organizmu. W efekcie, naukowo potwierdzone właściwości sprawiają, że ta przyprawa nie tylko spełnia świetną rolę w kuchni i może być idealnym uzupełnieniem zdrowej diety, ale również może powodować istotne działanie lecznicze. Warto więc stosować w kuchni kurkumę, nie tylko dla smaku, ale dla zdrowia.