Szparagi w boczku

Na Asparagusy czekam cały rok! ;)
I jest to właśnie taka moja tradycyjna tęsknota, która zostaje zaspokojona wraz z pierwszymi majowymi promieniami słońca.

Zielone szparagi najbardziej mi smakują, bez kombinowania, prosto, syto i na temat.

Składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- wędzony boczek w plastrach
- olej
- pieprz, sól
- starty ser parmezan

Szparagi myjemy, odcinamy twarde i grube końcówki. Gotujemy w wodzie 2-3 minuty, nie dłużej bo staną się włókniste, ugotowane szparagi wyciągamy z wody, lekko osuszamy oraz przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
Osuszone warzywa zawijamy w plaster boczku i podsmażamy na patelni.
Podajemy ze startym parmezanem.
Tak przygotowane szparagi świetnie smakują z jajkiem sadzonym i kieliszkiem białego wina ;)

Smacznego !







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz