Rozważania nad sadzonym jajem!


Jajko sadzone jest daniem uniwersalnym - ekstremalnie prostym w przygotowaniu a jednocześnie bardzo pożywnym i zdrowym.
Jajo posadzić można na śniadanie, obiad i kolację przygotowując posiłek na wiele sposobów.
Dla mnie idealne będzie takie, które najbardziej smakuje moim bliskim oraz mi samej ;)
Mam kilka sprawdzonych sposobów sadzenia, którymi chętnie się z Wami podzielę - zapraszam  do lektury :)

Sadzenie klasyczne:

Metoda 1 Aksamitne, ścięte i miękkie białko + rozlewające się żółtko
Rozgrzewamy patelnię, dodajemy masło i czekamy do jego roztopienia, następnie wbijamy jajko i zmniejszamy ogień do minimum, przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Smażymy do momentu ścięcia się białka. Przekładamy jajko na talerz.

Metoda 2 Chrupiące, ścięte i miękkie białko + rozlewające się żółtko
Rozgrzewamy patelnię, dodajemy oliwę z oliwek i czekamy 15 sekund, następnie wbijamy jajko i zmniejszamy ogień do poziomu średniego, przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Smażymy do momentu ścięcia się białka, które na brzegach nabierze rumianych barw. Przekładamy jajko na talerz.

Metoda 3 Aksamitne, ścięte i miękkie białko + ścięte żółtko

Rozgrzewamy patelnię, dodajemy masło i czekamy do jego roztopienia, następnie wbijamy jajko i zmniejszamy ogień do minimum i przykrywamy patelnię na minutę. Przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Smażymy do momentu ścięcia się białka. Przekładamy jajko na talerz.


Sadzenie z dodatkami:
Jajka idealnie komponują się z rozmaitymi dodatkami. Warto nieco poeskperymentować i poszukać własnej ulubionej kompozycji. Poniżej moje propozycje:

- z ziarnami słonecznika oraz dyni
Wybieramy którąś z klasycznych metod i dodajemy ziarna od razu po wbiciu jajka do patelni.

- z kiełbasą, słoniną, szynką lub boczkiem
W zestawieniu z mięsem sadzić można na różne sposoby, pokrojone w kawałki lub w plastrach.
Zasadniczo po rozgrzaniu patelni z tłuszczem dorzucam mięsko i wbijam jajko. Smażę na średnim ogniu, nigdy na dużym aby nie powstały spalone niezdrowe skwarki.

 - z przyprawami i ziołami
Do wyboru - papryka ostra lub słodka, bazylia, zioła prowansalskie, tymianek, oregano, szczypiorek, koperek. Przyprawy miałkie oraz świeże zioła dodaję na jajko na około 30 sekund przed końcem smażenia. Z reguły przykrywam patelnię aby aromat zdominował jajko.


- ze świeżymi warzywami
Cebula, papryka, pomidor, seler naciowy, pieczarki.
Nie przepadam za zbyt rozmiękczonymi warzywami sadzonymi z jajkiem dlatego warzywa kroję w paski lub talarki i dodaję na rozgrzaną patelnię po czym od razu wbijam jajko i smażę do ściętego białka.

- z rybami z puszki
W tej opcji polecam łososia lub tuńczyka w oleju. Nie używam wtedy dodatkowo masła lub oliwy gdyż ryby z puszki same w sobie są już nasączone tłuszczem. Rozgrzewam patelnię, wrzucam drobne kawałki rybki, chwilę smażę, wbijam jajko i sadzę do momentu ścięcia się jajka.



Wg mnie najważniejszy w sadzeniu jajek jest czas - nie warto się śpieszyć i na zwiększać poziomu ognia aby jajko szybko doszło bo zwykle kończy się to przypaleniem materiału :-)
Jeśli akurat nie mamy zbyt wiele czasu na przyrządzenie szybkiego śniadania to polecam metodę nr 3 - z pokrywką.

Smacznego,

Do kolejnego przeczytania!
A.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz