Awokadowe łódeczki z pokładem malinowo-figowego twarożku tofu

Chciałam  dla odmiany wymyślić deser jakiego jeszcze nigdy nie jadłam, no i wyszło, nawet bardzo smakowicie :)
Jedwabny i jak dla mnie mało wyrazisty smak awokado idealnie komponuje się z lekko kwaskowymi pestkami z malin oraz słodką figą.
Danie zrobione w mig - zdrowe, pyszne, kolorowe!

Składniki: (dla 4 porcji)

- 125g czyli pół kostki naturalnego tofu (używam z firmy Polsoja)
- łyżeczka brązowego cukru trzcinowego
- 1/4 szklanki śmietanki 30volt
- duża garść świeżych malin
- 2 świeże dojrzałe (lekko miękkie) awokado
- 3 suszone figi, mogą być oprószone w mące ryżowej


Tofu, maliny, figi, smietankę oraz cukier blendujemy.

Awokado rozkrawamy na pół i ostrożnie wyciągamy pestki.
Nakładamy twarożek z tofu, dekorujemy malinami i przekrojoną figą.
Ważne by owoc awokado był dojrzały i miękki, abyśmy mogli wraz z twarożkiem zjadać go łyżeczką :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz