Kotlety mielone z pieczarkami i sosem sojowym + zapiekane ziemniaczki

Dziś pierwszy raz testowałam kotlety mielone z pieczarkami i sosem sojowym japońskim zamiast soli.
Smakowite i proste danie

 
Składniki:
- 500g mięsa mielonego, wieprzowego
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- bułka tarta
- sos sojowy japoński
- 1 cebulka
- 3 ząbki czosnku
- suszony koperek
- przyprawy do ziemniaków
- olej
- 4 duże pieczarki
- pieprz mielony

Kartofelki obieramy i kroimy w duże kostko-kawałki. Układamy na blaszce skrapiając olejem, posypujemy mieszanką przypraw do ziemniaków zapiekamy ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni.

W misce mieszamy pokrojone w kostkę (obrane) pieczarki, mięso mielone, pokrojoną w kostkę cebulkę, jajko. Dodajemy wyciśnięty czosnek, trzy szczypty mielonego pieprzu, 2 łyżki sosu sojowego oraz 4 łyżki bułki tartej. Lepimy kuleczki po czym obsmażamy je na rozgrzanej z olejem patelni.