Pomidorowe kapeluszniki z kolorową sałatką

Jest zima. I to nietypowa, bez specjalnego wyrazu zawieszony mop do podłogi na niebie...brrrrrr!
I myślę, że nie jestem jedyna, która nie cierpi tych ponurych poranków i popołudniowych ciemności, dlatego też mam propozycję na pokolorowanie trochę tej rzeczywistości, przynajmniej na talerzu :)
Pomidorowe kapeluszniki są doskonałą potrawą a zarazem bombą witaminową, niezmiernie pożądaną szczególnie w taką nieokreśloną, niesprzyjającą pogodę.


No to do dzieła!

Czego potrzebujemy:
- 5 dużych lub 6 małych pomidorów
- 3 łyżek kukurydzy konserwowej
- 3 łyżek groszku konserwowego
- 1 cebula
- 1/2 papryki
- 1 duży ogórek konserwowy
- 5 łyżek majonezu
Przyprawy: pieprz, sól, koperek

Dokładnie myjemy pomidory, odcinamy górną część (aby stworzyć kapelusik), wydrążamy ze środka miąższ.
Cebulę, ogórka, paprykę kroimy w drobną kostkę, umieszczamy w misce.
Dodajemy groszek, kukurydzę, majonez i przyprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
Całość mieszamy.
Całą powstałą sałatkową masę delikatnie wkładamy do pomidorów, a kapelusze dekorujemy koperkiem (można również pietruszką)

PALCE LIZAĆ!

2 komentarze:

  1. myślałam, że w dziale "bomba witaminowa" będą trzy litry czerwonej, półsłodkiej Sophi...

    OdpowiedzUsuń
  2. Sophia, jak najbardziej, ale na zdecydowanie inną okoliczność :)

    OdpowiedzUsuń