Zupa szpinakowa z pomarańczą


Co można zrobić z mrożonego szpinaku i jednej pomarańczy?
A na przykład pyszną, świeżą, o zapachu wiosny zupę!


Składniki:
- opakowanie mrożonego szpinaku w brykiecie
- pół natki pietruszki
- 1 cała pomarańcza
- 3 ząbki czosnku
- 2 małe lub 1 duża cebula
- 4 ziemniaki
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego
- śmietana 12volt (opcjonalnie)*
- jajko gotowane na twardo (opcjonalnie)*


W garnku podsmażamy na oleju kokosowym pokrojoną w kostkę cebulę oraz wyciśnięte ząbki czosnku.
Dodajemy zmrożony szpinak w brykiecie oraz poszatkowaną natkę pietruszki.
Podsmażamy wszystko ok. 5 minut po czym dodajemy 1,3 litra bulionu lub kostkę warzywną i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Gotujemy 15 minut po czym dodajemy pokrojoną w kostkę obraną pomarańczę i przyprawiamy pieprzem ziołowym. Dogotowujemy wszystko razem jeszcze przez 5 minut.
Mniam :)

*na sam koniec dodajemy śmietanę wcześniej wymieszaną w szklance z zupą aby się nie zważyła oraz jajko gotowane na twardo.
Nie są to składniki obowiązkowe więc jeśli nie lubicie zabielanych i jajecznych zup to naprawdę nie trzeba wykorzystywać tych dodatków.