Urocze róże z jabłek i ciasta francuskiego

Róże z jabłek i ciasta francuskiego to październikowy top hot deserowy.
Są urocze, pyszne, aromatyczne, w wykonaniu bardzo proste, nie wymagają ani lepienia ciasta ani zdolności manulanych.


Składniki na 16 róż
- 4 większe jabłka
- 2 opakowanie ciasta francuskiego
- cynamon
- pół świeżej cytryny
- dżem morelowy lub inny wedle uznania
- 16 foremek do mufinek
- opcjonalnie cukier puder do posypania deseru

Jabłka dokładnie myjemy i przekrawamy na pół.


Wydrążamy środek aby wyciąć gniazda nasienne i kroimy w cienkie paseczki


Do miski z wodą dodajemy sok z połowy cytryny i wkładamy nasze pokrojone jabłuszka


Miskę z wodą i jabłkami umieszczamy w mikrofalówce na około 4 minuty, do momentu gdy plasterki owoców będą już elastyczne i miękkie.
W tym czasie rozwałkowujemy delikatne ciasto francuskie i dzielimy jedno opakowanie na 6 części.


Każdy pasek ciasta francuskiego smarujemy dżemem, układamy kawałki jabłek i oprószamy sypkim cynamonem.


 Dolny płat ciasta zakładamy na jabłka i zwijamy w rulonik.


Każdą zwinięta różyczkę umieszczamy w foremce.


 Deser piekłam w temperaturze 185 stopni/góra dół przez 30 minut a później w 150 stopniach góra dół z termoobiegiem.
Gotowe do spożycia zarówno na ciepło oraz jako zimna przekąska.