Są urocze, pyszne, aromatyczne, w wykonaniu bardzo proste, nie wymagają ani lepienia ciasta ani zdolności manulanych.
Składniki na 16 róż
- 4 większe jabłka
- 2 opakowanie ciasta francuskiego
- cynamon
- pół świeżej cytryny
- dżem morelowy lub inny wedle uznania
- 16 foremek do mufinek
- opcjonalnie cukier puder do posypania deseru
Jabłka dokładnie myjemy i przekrawamy na pół.
Wydrążamy środek aby wyciąć gniazda nasienne i kroimy w cienkie paseczki
Do miski z wodą dodajemy sok z połowy cytryny i wkładamy nasze pokrojone jabłuszka
Miskę z wodą i jabłkami umieszczamy w mikrofalówce na około 4 minuty, do momentu gdy plasterki owoców będą już elastyczne i miękkie.
W tym czasie rozwałkowujemy delikatne ciasto francuskie i dzielimy jedno opakowanie na 6 części.
Każdy pasek ciasta francuskiego smarujemy dżemem, układamy kawałki jabłek i oprószamy sypkim cynamonem.
Dolny płat ciasta zakładamy na jabłka i zwijamy w rulonik.
Każdą zwinięta różyczkę umieszczamy w foremce.
Deser piekłam w temperaturze 185 stopni/góra dół przez 30 minut a później w 150 stopniach góra dół z termoobiegiem.
Gotowe do spożycia zarówno na ciepło oraz jako zimna przekąska.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz