Domowe burgery

W hołdzie zdrowej żywności postanowiłam fast food'a zamienić na slow food'a przygotowując pyszne domowej roboty burgery wraz z bułkami, których przepis znajdziecie tutaj: Pyszne pszenne bułeczki domowe






Składniki

- mięso mielone wieprzowo-wołowe
- 1 jajko
- pieprz cytrynowy
- zioła prowansalskie
- zestaw do burgerów lekue my burger/ garneczki.pl
- pęczek świeżego szczypiorku
- pomidor
- ser żółty
- rukola
- cebula
- sałata
- sól







W dużej misce mieszamy mięso, jajko, łyżeczkę ziół prowansalskich.
Dodajemy szczyptę pieprzu cytrynowego.








Gotową masę nakładamy na łyżeczkę i korzystając z zestawu Lekue formujemy mięso.



Zachwalam sobie użycie zestawu Lekue. To wygodny i poręczny sposób na formowanie kształtu mięsa bez brudzenia rąk.
Dużym plusem są dwie wielkości formy dzięki czemu możemy wykonać małe i duże burgery.
Zestaw jest sprytne przemyślany, poszczególne elementy z jednej strony służą do modelowania mięsa z drugiej zaś pozwalają wykreować dziurkę, do której możemy włożyć dodatki: kawałek sera żółtego, suszone owoce lub warzywa.


Po uformowaniu kotletów podsmażamy je na patelni na oleju, z każdej ze stron.
Gotowe mięso wkładamy do bułki wraz z warzywami oraz serem żółtym, dla stabilności całość nabijamy na wykałaczkę do szaszłyków.



Życzę smacznego,

Wasza A.