Szaszłyki z mięsa wieprzowego /sezon grillowy

Ze wszystkich grillowych pomysłów dla mnie klasyką, bez której nie wyobrażam sobie biesiady na powietrzu - są właśnie szaszłyki. W każdej postaci ;) mięsne, wegetariańskie, owocowe i serowe.
Dlatego na rozpoczęcie sezonu skusiłam się na opcję wege z bio tofu ziołowym oraz mięsną z kawałkami wieprzowiny. W obu przypadkach dodatki stanowiły cebula, pieczarki, papryka, kabeczek oraz pomidorki koktajlowe.

Marynata do szaszłyków

Zanim mięsko trafi na ruszt nadaję mu aromatycznego posmaku za pomocą prostej marynaty:
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- łyżeczka octu balsamicznego
- ząbek czosnku
- po łyżeczce ziół: słodka papryka, chilli, oregano, tymianek
Składniki mieszamy ze sobą w miseczce. Po wymieszaniu polewamy marynata pokrojone już w kostkę mięso i odstawiamy na 30 minut do lodówki.

Mniam :)