Tym razem kontuzjowane ale puszyste i chrupkie muffinki kakaowe z płatkami owsianymi, cynamonem, musli crunchy i ice coffee stracciatellą, bez jajek.

No i stało się, zaliczyłam pierwszą w tym roku glebę...niestety bliski kontakt z zamrożonym chodnikiem okazał się dla mnie kontuzyjny - skręcona kostka, pozdzierana skóra, na szczęście ręce mam sprawne i na siedząco oddaje się corocznemu 'mufinkowemu' szaleństwu.

Tym razem puszyste i chrupkie muffinki kakaowe z płatkami owsianymi, cynamonem, musli crunchy i ice coffee stracciatellą, bez jajek.
Składniki
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka brązowego cukru
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 i 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- 6 łyżek oleju
- dodatki: 5 łyżek płatków owsianych, łyżeczka mielonej kawy, saszetka ice coffee straciatella , musli crunchy, 2 łyżeczki mielonego cynamonu (dodatki są opcjonalne dlatego można je dowolnie modyfikować o suszone owoce lub dżemy)
- kolorowa posypka

Suche składniki wymerdać w misce, a mokre w drugim naczyniu. Wszystko razem połączyć i delikatnie wymieszać.
Nakładać do foremek na muffiny i posypać kolorowymi płatkami/kulkami.
Piec ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz