Chleb z siemieniem lnianym i płatkami owsianymi


Składniki:

- 1 kg mąki
- 1-2 łyżki soli i tyle samo cukru
- 1 litr wody
- 2 łyżeczki drożdży suchych lub ok. 30kg drożdży „mokrych” (popularne kostki z marketów)
- płatki owsiane/ wg uznania
- siemię lniane/ wg uznania

Wszystkie sypkie materiały (oprócz drożdży) mieszamy w misce.
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie (raptem odrobinę cieplejszej niż temperatura pokojowa) po czym zalewamy tym mieszankę mąka+sól+cukier i mieszamy.

Powstałe ciasto zostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na ok. 30 minut. Następnie ciasto umieszczamy w naczyniu w którym będziemy piekli. Aby chleb nie przywierał do ścian naczynia należy je dokładnie wysmarować tłuszczem (masło/margaryna etc.) i obsypać bułką tartą.

Pieczemy ok. 1godziny w piekarniku rozgrzanym do ok. 200 st. C