Tarta z z serkiem mascarpone i borówkami amerykańskimi - PYCHA :)

Moja pierwsza w życiu tarta, z serkiem mascarpone i borówkami amerykańskimi! 

Okazało się, że moja blaszka do pieczenia ma średnicę 29cm co spostrzegłam dopiero w momencie chłodzenia się ciasta 
No a przepis miałam na 25cm, także spód bardzo cienki - tak czy owak wyszedł pyszny i kruchy!

Składniki:

Kruche ciasto
- 200g mąki pszennej, tortowej
- 1 jajko
- 100g zimnego masła
- 2,5 łyżki cukru pudru
- 0,5 łyżeczki cukru wanilinowego
- papier do pieczenia

Wszystkie powyższe składniki mieszamy w misce, ja z początku szatkowałam masło nożem, a gdy już były mniejsze kawałki to do połączenia składników użyłam miksera na około 4 minuty mieszania.
Wyciągamy masę z miski i ulepiamy kulkę.
Wkładamy ją do reklamówki i chłodzimy - ja włożyłam do zamrażarki na 10 minut.
Wyciągamy ciacho z chłodziarki i rozwałkowujemy w formie do pieczenia, po samą górę, łącznie z brzegami (w formie wysmarowanej wcześniej masełkiem).
Dziurawimy masę widelcem i wkładamy do lodówki na 15 minut.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem lub 200 bez termoobiegu.
Po wyciągnięciu formy z ciastem z lodówki wykładamy wszystko papierem do pieczenia i na górę stawiamy żaroodporne naczynia lub sypiemy fasolę dla obciążenia (aby nam nie wyrosło ciacho).
Pieczemy 15 minut, następnie zdejmujemy obciążenie wraz z papierem i pieczemy kolejne 10 min do zarumienienia się ciacha.
Po pieczeniu wyciągamy z piekarnika, studzimy i przygotowujemy masę wypełniającą.

Masa do wypełnienia
- 250g serka mascarpone
- mała śmietanka 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 0,5 łyżeczki cukru wanilinowego
- 300g borówek amerykańskich

Za pomocą miksera ubijamy śmietankę 30%, stopniowo dodajemy resztę składników, serek mascarpone po kawałku na sam koniec miksowania. Gotową masę rozmieszczamy na wystudzonym cieście i dekorujemy borówkami amerykańskimi.


1 komentarz: