Rokietta siewna z wędzonym kurczakiem i pomidorkiem

W odróżnieniu do pory zimowej gdzie odczuwam duże zapotrzebowanie na cięższe mięsne obiady to na wiosnę moje podniebienie zawsze domaga się świeżych sałatek zakrapianych lekką oliwą z oliwek.
I choć jeszcze w zeszłym sezonie byłam dość anty nastawiona do ostrej i gorzkawej w smaku rukoli tak teraz polubiłam jej aromat i stanowi ona idealne dopełnienie do wszystkich sałatek oraz jako dodatek do porannych śniadań czy też zup- rokietta siewna fajnie komponuje się z jajecznicą, na kanapkę z serem białym a parę listów dodanych do zupy nadają jej wyrafinowanego smaku i aromatu.

Przepis na bardzo prostą sałatkę z wędzonym kurczakiem, rukolą oraz pomidorem.
- liście rukoli
- ze dwa pomidory
- oliwa z oliwek
- udko z kurczaka wędzone
- przyprawy: oregano, tymianek, zioła prowansalskie, bazylia
- 2 ząbki czosnku
- sos sojowy

Wędzone udo z kurczaka oraz pomidora kroimy na kawałki, dodajemy liście rukoli.
Do szklanki wlewamy oliwę z oliwek (ok. 1/4 wysokości szklanki) dodajemy wyciśnięty czosnek oraz przyprawy: oregano, tymianek, zioła prowansalskie, bazylia. Gotowy sos sałatkowy dodajemy do miski z mięsem, rukolą i pomidorem. Skrapiamy sosem sojowym.