Czekoladowiec z winogronem, rzeżuchą i orzechami włoskimi (bez mleka i bez jajek)


Ciacho w 45 minut, 1 miska, 2 łyżeczki. Tak, to jeden z moich ulubionych czekoladowców.
Szybki i pyszny deser na każdy dzień tygodnia. A do tego nie potrzebujemy ani jajek ani mleka.
W sumie bez masła również - użyłam go tylko do polewy.
Choć zasadniczo rzeżucha nie komponuje się ze słodkościami tu akurat polecam to połączenie.
Smak czekoladowca jest bardzo intensywny, mocno kakaowy z nutą orzechów, całość idealnie przegryza się z pikantną rzeżuchą.
Konsystencja miękka, lekko wilgotna - rozpływa się w ustach!
Spróbujcie sami - jest pycha!


Składniki na ciasto:
- 2 kubki mąki
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka octu
- 5 łyżek oleju
- 1 szklanka wody
- duża garść orzechów włoskich
- miseczka winogron
- garść świeżej rzeżuchy

Składniki na polewę czekoladową:
- 1/4 szklanki wody
- 1 i 1/2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 czubata łyżka kakao

Suche składniki mieszamy w misce: mąka, kakao, soda, cukier, sól, cukier wanilinowy, rozdrobnione w moździerzu orzechy włoskie.
Do całości dolewamy olej, ocet, wodę i energicznie mieszamy do momentu powstania jedolitej kremowej masy.
Przekładamy ciasto do brytfanki lub blaszki na babkę (Ja akurat używam właśnie takiej blaszki)
Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.
Gotowe ciasto wyciągamy do przestygnięta i przygotowujemy polewę.

Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Mieszamy, gotujemy.
Dodajemy masło, ściągamy z gazu i dosypujemy kakao. Wszystko bardzo szybko mieszamy i nakładamy na ciasto.
Górę ozdabiamy przekrojonymi na połówki winogronami oraz rzeżuchą.