Wegańskie szpinak-burgery z czosnkiem i szczypiorkiem

Prosty przepis na pyszne wegańskie burgery to moja propozycja dla wszystkich łakomczuchów, którzy cenią sobie zieleninę na talerzu :)
Są zdrowe, pożywne, w smaku oryginalne i bardzo aromatyczne.


Składniki:

- paczka rozdrobnionego mrożonego szpinaku w brykiecie
- ćwiartka świeżej cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 2 woreczki kaszy jaglanej
- 2 łyżki poszatkowanego szczypiorku
- oliwa
- 1/3 szklanki wody
- 2 łyżki sosu sojowego
- około 1 łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej
- bułka tarta

Do rozgrzanego oliwą garnka wyciskamy czosnek i dodajemy szczypiorek.
Podsmażamy 2 minuty często mieszając.
Dodajemy zmrożony szpinak, wodę, sos sojowy i dusimy do momentu pełnego rozmrożenia szpinaku. Od czasu do czasu mieszając.
Kaszę jaglaną gotujemy w osobnym garnku dodając łyżeczkę oliwy.
Ugotowaną kaszę płuczemy zimną wodą (w woreczku), wyciągamy z worka i dodajemy do szpinaku.
Całość mieszamy doprawiając solą oraz wyciśniętym sokiem z cytryny.
Odstawiamy masę do wystygnięcia.
Gdy przestudzoną kaszę ze szpinakiem możemy już na spokojnie formować w dłoni wyrabiamy z niej kotlety, otaczamy w bułce tartej i podsmażamy na patelni.
Gotowe kotlety możemy podawać w bułce lub z warzywami na talerzu.
Smacznego Kochani :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz