Placki ziemniaczane z domowym sosem paprykowym/ danie wegetariańskie


Rzadko jem placki ziemniaczane, dlatego dziś na Trzech Króli postanowiłam zasmrodzić smażeniem całe mieszkanie ;)
Do placków przyrządziłam kremowy, wyrazisty i lekko pikantny sos paprykowy.
Pychotka!


Składniki na placki (ok. 20-25 placków)
- 2kg ziemniaków
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 jaja
- 4 łyżki mąki pszennej
-  przyprawy: płaska łyżka pieprzu, płaska łyżka soli, oregano, majeranek, tymianek (wg uznania)

Ziemniaki i cebulę i czosnek ścieramy na tarce o małym oczkach (w wersji dla leniwych możemy skorzystać z maszynki do mięsa ;)
Wodę, którą puszczą starte ziemniaki należy odsączyć np.na sitku.
Jaja roztrzepujemy ze wskazaną ilością mąki po czym łączymy masę ze startymi ziemniakami i cebulą, mieszamy i dodajemy przyprawy: płaska łyżka pieprzu, płaska łyżka soli, oregano, majeranek, tymianek (wg uznania)
Nakładamy na patelnię gotową masę i formujemy łyżeczką docelowy okrągły kształt.
Podczas smażenia należy pamiętać o użyciu dość sporej ilości oleju - tak aby placki nie przywierały do patelni.


Składniki na sos paprykowy:
- 2 duże papryki
- 1 pomidor
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżka mąki
- 1/2 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 3 szczypty czosnku granulowanego sypanego
- 4 szczypty pieprzu mielonego czarnego
- 3 szczypty ostrej papryki mielonej
- szczypta natki zielonej pietruszki mielonej
- listki bazylii do dekoracji

Paprykę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy ok. 7 minut w garnku z łyżeczką oliwy.
Oprószamy mąką, dodajemy pół łyżeczki soli i mieszamy.
Do podsmażonej papryki dorzucamy skrojonego pomidora i całość blendujemy na gładką masę.
Całość podgotowujemy dodając śmietanę, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy: czosnek, pieprz, ostrą paprykę oraz zieloną pietruszkę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz