Amerykańskie naleśniki ze świeżym musem jabłkowo-cynamonowym


Pycha, pycha i jeszcze raz pycha!
Te małe amerykańskie krążki przyćmiły dziś me podniebienie równo mocno jak księżyc słońce :) Przepis na ciasto inspirowany książką "Przepisy Mistrza Pawła Małeckiego, Cukiernia Lidla" a mus jabłkowy to czysty efekt mojej fantazji!

No to lecimy!

Składniki na ciasto: (10 naleśników)
- 4 jajka
- 1 łyżka cukru
- 2 kropelki aromatu wanilinowego
- 40g roztopionego masła
- 200 ml mleka (temperatura pokojowa)
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- szczypta sody oczyszczonej
- 2 szczypty soli
- olej lub masło klarowane do smażenia naleśników
- gorzka czekolada do dekoracji

Składniki na mus jabłkowy:
- 5 jabłek
- duża łyżka masła
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu

Ciasto: Żółtka ucieramy/miksujemy z cukrem i dodajemy aromat wanilinowy, następnie dodajemy roztopione masło, mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wszystko mieszamy.
Dodajemy ubite białka, sól i delikatnie mieszkamy łyżką.
Masę smażymy na patelni w formie małych naleśników.

Mus: Obieramy 5 jabłek, wydrążamy pestki, blendujemy na ciapkę.
Podsmażamy na rozgrzanej masłem patelni. Dodajemy cukier, sok z cytryny oraz cynamon, dusimy 10 minut od czasu do czasu mieszając.

Podajemy udekorowane startą gorzką czekoladą.
Ja uwielbiam z zimnym mlekiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz