Cycki po hindusku w mleczku kokosowym z sosem mango-chutney

Chyba już nawet pisałam, że kuchnia indyjska bardzo miło łechta moje podniebienie.
A dziś w ramach dalszego eksperymentowania ze smakami Azji postanowiłam urozmaicić danie o sos mango-chutney. Efekt smakowy - zniewalający i niedościgniony! Sos idealnie skomponował się z mleczkiem kokosowym oraz mieszanką przypraw curry, czosnkiem i kurkumą.
Mango-chutney to taka forma słodko-pikantnej konfitury przeznaczona głównie do podkreślania smaku dań mięsnych oraz owoców morza. Jego głównymi składnikami są: mango, rodzynki, chilli, imbir oraz cebula.
Poniżej przepis na wyśmienitą pierś z kurczaka skąpaną w mleczku kokosowym z dodatkiem mango-chutney oraz przypraw.

Co nam trzeba:
0,5kg piersi z kurczaka
puszka mleczka kokosowego
mieszkanka przypraw curry
kurkuma
3 ząbki czosnku
sos mango-chutney
ryż basmati lub jaśminowy

Cycki podsmażamy na patelni. Równolegle na palniku obok do garnka wlewamy mleczko kokosowe.
Gdy mleczko będzie zagrzane dodajemy mieszankę przypraw curry, kurkumę oraz sos mango chutney.
Podsmażoną pierś wrzucamy do wyrobionego w garnku sosu. Gotujemy jeszcze z 3 minuty. Danie gotowe do spożycia. Najlepiej smakuje z ryżem basmati bądź jaśminowym.