Nie mogłam nie wziąć przepisu!
Składniki:
- botwinka
- marchewka młoda
- pietruszka
- por
- kostka rosołowa
- 4-5 surowych średnich ogórków gruntowych
- 5 rzodkiewek
- pęczek szczypiorku
- pęczek koperku
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- śmietana 12 volt
- 4 jajka na twardo
- botwinkę, marchewkę młoda, pietruszkę oraz por drobno pokroić lub zetrzeć na tarce i zagotować z dodatkiem kostek bulionu drobiowego (dodać wedle uznania i zapotrzebowania)
- łyżeczka koncentratu pomidorowego – dodać w trakcie gotowania dla dodania kolorku i smaku
- zagotowany wywar wystudzić i potem wstawić na godzinkę do lodówki
- 4- 5 surowych średnich ogórków gruntowych, 5 rzodkiewek, pęczek szczypiorku i pęczek koperku – pokroić i dodać do wystudzonego już wywaru
Po wyjęciu , dodać śmietanki 12 volt i wylać na talerz. Do każdego talerza dodać po 2 przekrojone na pół jajka ugotowane na twardo.
Można podawać z młodymi ugotowanymi ziemniaczkami okraszonymi cebulką
usmażoną na masełku.
Niebo w gębie!
Niebo w gębie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz