Dziś pierwszy raz testowałam kotlety mielone z pieczarkami i sosem sojowym japońskim zamiast soli.
Smakowite i proste danie
Składniki:
- 500g mięsa mielonego, wieprzowego
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- bułka tarta
- sos sojowy japoński
- 1 cebulka
- 3 ząbki czosnku
- suszony koperek
- przyprawy do ziemniaków
- olej
- 4 duże pieczarki
- pieprz mielony
Kartofelki obieramy i kroimy w duże kostko-kawałki. Układamy na blaszce
skrapiając olejem, posypujemy mieszanką przypraw do ziemniaków
zapiekamy ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni.
W misce
mieszamy pokrojone w kostkę (obrane) pieczarki, mięso mielone, pokrojoną
w kostkę cebulkę, jajko. Dodajemy wyciśnięty czosnek, trzy szczypty
mielonego pieprzu, 2 łyżki sosu sojowego oraz 4 łyżki bułki tartej.
Lepimy kuleczki po czym obsmażamy je na rozgrzanej z olejem patelni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz