Pod okiem szefa kuchni Sebastiana Krauzowicza oraz kucharzy z restauracji Strefa dowiedziałam się jak ogromne znaczenie ma wybór składników, na bazie których na co dzień przyrządzamy smakowitości w naszym domu.
Bardzo cenne okazały się również opinie i porady założycielki Poradni Dietetycznej Halsa, Pani Anety Łańcuchowskiej, która przekonała mnie jak ważna w naszej diecie jest obecność wieprzowiny, za którą niespecjalnie przepadałam.
Wraz z blogerami mieliśmy szansę zaprezentować nasze dania z grilla wg poniższego menu:
1.Schab z grilla marynowany z mango rozmarynem jałowcem i solą morską z dodatkiem białego wina (oczyszczony schab QAFP , mango, ocet mango ,rozmaryn, owoc jałowca, sól morska, białe wino).
Mango obieramy i kroimy w kostkę, w misce łączymy z octem, rozmarynem, jałowcem, solą i winem, doprawiamy młotkowanym pieprzem, schab kroimy w plastry i wrzucamy do marynaty na około 25 minut, po czym grillujemy.
a) mieszane sałaty / rucola /roszponka / endywia/truskawki ,umyte truskawki kroimy i mieszamy z sałatami, szparagami i dresingiem.
b) szparagi zielone , szparagi myjemy, obieramy i kroimy i grillujemy
c) dresing z kwiatów czarnego bzu ( kwiaty czarnego bzu ,syrop z czarnego bzu , ocet z czarnego bzu , oliwa ,cytryna ,chilli ,sól ); wiaty obieramy do miski, zalewamy octem na 5 minut, po czym dodajemy syrop, oliwę, sok z cytryny, drobno posiekane chilli, mieszamy, lekko doprawiamy solą i pieprzem.
d) grillowane tosty, tosty skrapiamy oliwą i grillujemy.
2.Polędwiczka wieprzowa marynowana w musztardzie francuskiej z miodem i żubrówka (oczyszczona polędwiczka wieprzowa QAFP , musztarda francuska, miód, żubrówka, zielony pieprz w zalewie, oliwa z oliwek)
W misce łączymy musztardę, miód, żubrówkę, zielony pieprz z zalewa i oliwę, polędwiczkę kroimy w poprzek włókien w plastry około 3-4 cm, wrzucamy do marynaty na około 25 minut po czym doprawiamy solą i grillujemy
a) cukinia ,
b) bakłażan
c) batat, cukinię, bakłażany i bataty kroimy w plastry, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i grillujemy
d) czosnek , czosnek kroimy w poprzek na połowę, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i grillujemy
e) czerwona cebula, nie obraną cebulę kroimy wzdłuż na połowę, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i grillujemy
f ) Dip z nasturcji z bryndzą i orzechami ziemnymi (nasturcja, bryndza ,orzechy ziemne ,czosnek, pesto ) Orzechy , nasturcję i czosnek siekamy, wrzucamy do miski i łączymy z bryndzą i pesto z czosnku niedźwiedziego.
g) Cykoria pieczona z miodem i cytryną (cykoria ,miód ,cytryna, oliwa z oliwek ,sól, pieprz) Cykorię oczyszczamy z wierzchnich listków, kroimy wzdłuż na połowę, skrapiamy oliwą, sokiem z cytryny i miodem, doprawiamy solą i pieprzem, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy na grillu.
3. Karczek marynowany w ciemnym piwie z przyprawami korzennymi (karkówka QAFP ,
Ciemne piwo ,przyprawy korzenne - imbir, cynamon, goździk, anyż, chilli, kolendra ziarno, estragon, pieprz różowy ,sól morska, miód)
Piwo łączymy z przyprawami i miodem, karkówkę kroimy w plastry, wrzucamy do marynaty na około 25 minut, po czym grillujemy.
a) szparagi białe
b) szparagi zielone
c ) młode marchewki , szparagi i marchewkę czyścimy , obieramy, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, po czym grillujemy
d) pieczony oscypek, oscypek kroimy w plastry i grillujemy, podajemy z dressingiem malinowo chrzanowym
e) dresing malinowo chrzanowy (chrzan tarty , ocet malinowy , konfitura malinowa ) w misce łączymy chrzan, ocet ,konfiturę i maliny, doprawiamy sokiem z cytryny
f )maliny, kilkoma malinami dekorujemy danie
4. Sałatka ziemniaczana z grillowanym kabanosem
a) ziemniaki Amandine
b) francuskie truflowe ziemniaki
c) kabanos z szynki QAFP, kabanos grillujemy i kroimy w plasterki
d) majonez
e) musztarda
f) natka pietruszki, pietruszkę siekamy
g) czerwona cebula, cebulę obieramy i kroimy w cienkie pióra
h) kiszone ogórki
Ziemniaki i ogórki kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy kabanos, cebulę, majonez, musztardę i pietruszkę, wszystko razem dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Bagietka korzenna , bagietkę kroimy wzdłuż lub w poprzek, skrapiamy oliwą i grillujemy
Poniżej foto reportaż z warsztatów, zapraszam do oglądania :)
Organizatorzy powitali nas słonecznymi uśmiechami
Na wstępie zostaliśmy poczęstowani pysznymi wędlinami i kabanosami z certyfikatem jakości QAFP
Jolanta Ciechomska, koordynator projektu opowiadała jak tworzona jest jakość mięsa wieprzowego i wędlin sygnowanych certyfikatem QAFP a szef kuchni Sebastian Krauzowicz zdradzał kulinarne techniki pracy
Po wykładzie zostaliśmy podzieleni na grupy, w mojej pracowałam z Adamem Parowar Faceta,
Nasz kosz produktów gotowy do obróbki :)
Pozostali dziennikarze i blogerzy równie szybko rozpracowali swoje kosze co my :)
Wszystko pod okiem mistrza kuchni oraz Jego kucharzy
Podsumowując - dzięki tym warsztatom dowiedziałam się na czym polega proces tworzenia dobrego mięsa, nauczyłam się jak smacznie i zdrowo można urozmaicić mięsnego grilla o sezonowe dodatki owocowo-warzywne.
Duże brawa dla organizatorów za przygotowanie całego wydarzenia oraz pamięć o opakowaniach dzięki którym mogliśmy skorzystać z opcji 'na wynos' i uraczyć naszych bliskich upichconymi smakowitościami :)
QAFP, Bardzo dziękuję za zaproszenie na warsztaty!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz