Składniki na ciasto
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie drożdży
- 2 szklanki mleka
- 7 żółtek
- 6 szklanek mąki pszennej
- 1/2 szklanki oleju
- marmolada i 1 białko (do wykończenia bułeczek)
Składniki na kruszonkę
- 1/2 szklanki mąki
- 4 łyżki cukru
- 50g masła
Przepis na ciasto:
Do miski dodajemy mąkę, żółtka i olej. Nie mieszamy.
Cukier rozpuszczamy w zagrzanym ciepłym mleku, dodajemy pokruszone drożdże, rozczyn przelewamy do miski z mąką, żółtkami i olejem. Z całości wyrabiamy ciasto.
Przepis na kruszonkę:
Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy.
Bułeczki:
W dłoniach formujemy bułki z wyrobionego ciasta.
W kształtnej już bułeczce robimy dziurkę i do dołka umieszczamy marmoladę.
Gotowe bułki smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką.
Pieczemy w piekarniku góra/dół 180 stopni przez ok. 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz