Składniki
- mięso mielone wieprzowo-wołowe
- 1 jajko
- pieprz cytrynowy
- zioła prowansalskie
- zestaw do burgerów lekue my burger/ garneczki.pl
- pęczek świeżego szczypiorku
- pomidor
- ser żółty
- rukola
- cebula
- sałata
- sól
W dużej misce mieszamy mięso, jajko, łyżeczkę ziół prowansalskich.
Dodajemy szczyptę pieprzu cytrynowego.
Gotową masę nakładamy na łyżeczkę i korzystając z zestawu Lekue formujemy mięso.
Zachwalam sobie użycie zestawu Lekue. To wygodny i poręczny sposób na formowanie kształtu mięsa bez brudzenia rąk.
Dużym plusem są dwie wielkości formy dzięki czemu możemy wykonać małe i duże burgery.
Po uformowaniu kotletów podsmażamy je na patelni na oleju, z każdej ze stron.
Gotowe mięso wkładamy do bułki wraz z warzywami oraz serem żółtym, dla stabilności całość nabijamy na wykałaczkę do szaszłyków.
Życzę smacznego,
Wasza A.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz