Nie ukrywam, że chwycił mnie za serce sezonowy program biedronkowy pt "Smaki Portugalii".
Dlatego postanowiłam wyczarować coś nowego, z czym nigdy wcześniej nie miałam do czynienia.
Wybór padł na mięso żarłacza błękitnego w zestawieniu z łososiem, owocami morza i warzywami.
Wpierw miała być zupa ale zależało mi na czymś bardziej treściwym aby w Dniu Kobiet nie spędzić całego dnia w kuchni ;) Suma summarum wyszła potrawka, i to nie byle jaka! Mięsna, syta aczkolwiek lekka, a dzięki szczypiorkowi zyskała na dodatkowej intensywnej świeżości.
Składniki:
- 2 ziemniaki
- mieszanka z rekinem i łososiem (Sklep Biedronka, 400g w cenie 9,99PLN)
- 1 szklanka bulionu drobiowego lub z kostki rosołowej
- pęczek szczypiorku
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- makaron Vega z pomidorami (Lubella, świderki nr 22)
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do rozgrzanego oliwą garnka, dorzucamy pokrojone w paski 3 ząbki czosnku. Podsmażamy 2 minuty. Zalewamy szklanką bulionu drobiowego.
Wrzucamy mieszankę rybną. Dodajemy 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, gotujemy 5 minut.
Na koniec dodajemy 2 garście makaronu i gotujemy całość do miękkości świderek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz