Gruzja na talerzu: Tołma z papryki

Tołma z papryki - pyszne, zdrowe, duszone :)
Idealne danie na rodzinny obiad.

Składniki:

- 6 strąków papryki
- 500 g mielonego mięsa (wieprzowina, wołowina)
- 1/2 szklanki podgotowanego ryżu
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 3 pomidory
- 1 jajko
- 2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka utłuczonych ziarenek kolendry
-  pęczek koperku
-  pęczek pietruszki
-  kilka listków świeżej mięty
- 1 łyżka cukru
- szklanka bulionu drobiowego/ może być z kostki rosołowej
- sól, pieprz

Podgotujemy ryż. sparzamy pomidory.
Paprykę myjemy, ścinamy górną część przy ogonku tak, aby usunąć jednocześnie gniazda nasienne bez uszkodzenia papryki. 
W osobnym naczyniu przygotowujemy farsz z podgotowanego ryżu, mięsa, jajka, pokrojonej w kostkę cebuli. Do farszu dodajemy łyżeczkę utłuczonych ziarenek kolendry, łyżeczkę ostrej papryki, pieprz i sól (wg upodobania). Napełniamy farszem paprykę (ja upycham łyżką aby dokładnie rozprowadzić farsz).
Nadziane już papryki układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy szklanką bulionu drobiowego, po bokach układamy pokrojone w grubą kostkę sparzone pomidory.
Całość posypujemy posiekanym koperkiem, pietruszką i posypujemy łyżką cukru.
Zapiekamy w 200 stopniach ok 1 godziny, do miękkości papryk.
Podajemy z jogurtem.
Pycha :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz