Przedstawiam magiczne trufle bez wyrzutów sumienia!
A to wszystko za sprawą dwóch cudownych w swym działaniu składników: cynamonu oraz chilli.
Cynamon przyśpiesza przemianę materii, reguluje pracę nerek i oczyszcza organizm.
Pieprz chili cayenne pomaga pohamować apetyt oraz pobudza trawienie.
Połączenie powyższych przypraw wraz z suszonymi owocami i ciemnym kakao jest wręcz niebanalne, wyraziste, świeże, słodkie, delikatne z nutą pikanterii na finiszu.
Składniki:
- 1,5 szklanki suszonych moreli
- 0,5 szklanki rodzynek
- łyżeczka ciemnego kakao
- 0,5 szklanki soku pomarańczowego (użyłam soku Vital Fresh 100% z owoców, nie z koncentratu)
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki pieprzu chili cayenne (można dać więcej, jak kto lubi)
- wiórki kokosowe
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze lub w mikserze na kleistą masę.
W dłoniach formujemy kulki, obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz