Ciasteczka owsiane, których nie trzeba przedstawiać, które goszczą w Naszych domach od lat.
Przedstawiam mój przepis na pyszne maleństwa w szybkiej wersji light, bez zawartości:
- jajek, mąki, cukru, proszku do pieczenia
Składniki: (na ok 15 ciasteczek o średnicy ok. 6cm)
- ok. 2 i pół szklanki płatków owsianych
- 2 banany
- 3 łyżki miodu
- 2 paski gorzkiej czekolady/ 8 kosteczek
- 2 i pół łyżki masła
- ok. 3/4 szklanki ziaren: dyni, słonecznika, owoce goji, suszona żurawina
Banany rozgniatamy albo miksujemy za pomocą blendera, kostki czekolady rozgniatamy na mniejsze kawałki. Dodajemy miękkie masło, płatki owsiane i pozostałe ziarna.
Dokładnie mieszamy i odstawiamy w misce na ok. 15 minut.
Na łyżkę nabieramy wyrobioną masę i formujemy kulkę.
Kulkę ustawiamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy do kształtu ciasteczka.
Zapiekamy w temp 170 stopni ok 20 minut, do momentu gdy ciasteczka nabiorą złocistego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz